Recordaantal deelnemers bij Gelders Bielemantreffen in Nieuw-Dijk

Uit

NIEUW-DIJK – Schutterij St. Antonius houdt zaterdag 13 oktober het achtste Gelderse Bielemantreffen. Aan het evenement in Nieuw-Dijk doet een recordaantal van honderd bielemannen mee. Daarbij zijn ook elf jeugdige bielemannen, die voor het eerst mee mogen strijden om het Gelders kampioenschap.

Het bielemantreffen begint om 13.30 uur met het inschrijven en de loting van de stammen. Om 14.30 uur is de opening met het hijsen van de vlag en het Wilhelmus. De wedstrijden starten om ongeveer 15 uur. Er wordt gehakt in drie categorieën: de senioren (vanaf 16 jaar), junioren (van 11 tot en met 13 jaar) en aspiranten (14 en 15 jaar).

De jeugd van 11 tot en met 15 jaar krijgt twee hakbeurten. Deze tijden worden bij elkaar opgeteld en wie de snelste is, wordt winnaar in zijn of haar categorie. Daarnaast wordt dit jaar voor het eerste de Kring Kanjer Trofee uitgereikt bij de aspiranten in de leeftijd van 16 tot 21 jaar van de Kring Montferland. Dit is een wisseltrofee, bedoeld als aanmoedigingsprijs, en beschikbaar gesteld door de organiserende schutterij St. Antonius Nieuw-Dijk.

“Deze prijs is ook ingesteld als waardering voor Jos Rasing”, vertelt Jhonny Amting namens de organisatie. “Hij nam het initiatief om ook de jeugdbielemannen een kans en een podium te geven. Door zijn inzet en motivatie kunnen we het Gelders Bielemannen nu jaarlijks als een federatief evenement organiseren. Daarbij geeft hij de Montferlandse jeugd in de zomermaanden les in Loil, waarbij hij ook wordt bijgestaan door andere bielemannen van de Kring Montferland.”

Het Gelders Bielemantreffen vindt plaats aan de Smallestraat naast dorpshuis de Meikever in Nieuw-Dijk. De prijsuitreiking is om ongeveer 20 uur. Daarna is er nog een afterparty met een DJ in de tent. Ook de pauzes worden gevuld met muziek, demo’s en andere entertainment. Voor de kinderen staat er een luchtkussen. “Het bielemantreffen is een spectaculair evenement, dat ieder jaar steeds meer publiek trekt”, zegt Amting. “We hopen zaterdag in Nieuw-Dijk ook veel bezoekers te mogen ontvangen.”

Geschreven door Natasja Scheerder